Julemødet var som altid hyggeligt. Vi var 20 damer der sang julesange og efterfølgende ville de fleste strikke stjerner og der kom mange forskellige udtryk frem i forskelligt materiale, fra rød og guldgarn til sølvtråd, mens vi spiste juleslik og fik snakket på kryds og tværs. Derefter blev der trakteret med gløgg og æbleskiver i vores dejlige lokale på Stenhusbakken.
Hanne
Onsdag den 1. november havdeVestsjællands- Tekstil og Vævekreds inviteret Birgit Bonnichsen fra White Nile Cotton til at komme og holde et foredrag om hendes Ulandsprojekt i Uganda.
På kanten af den Hvide Nil i det nordvestlige Uganda dyrker de den blødeste økologiske råuld Kvaliteten som Birgit fortalte om var helt unik i både kvalitet og renhed. Fibrene er gennemsnitlig 39 mm lange og derfor på niveau med den Egyptiske bomuld.
Fem kvinder derude sad og kartede og spandt bomuld, som derefter blev sendt hjem og gennemgik en farveproces, inden det blev solgt.
Birgit havde flere forskellige tykkelser på garnet med og viste til os og kunne røre ved samt
købe.
Helt igennem en spændende aften og ikke mindst og høre om processen.
Lone Petersen
Ca. 15 strikkeglade medlemmer mødtes på Stenhusbakken til en hyggelig og lærerig aften med Lisbeth Degn. Nogle husker hende måske fra tidligere medlemsaftener, hvor hun har været på besøg og undervist i forskellige strikketeknikker. Denne aften drejede det sig så om vendestrik. Vendestrik kan bruges til sjaler, tørklæder, kraver samt til trøjer, børnetøj og meget andet.
Vendingen kan laves på mange forskellige måder. Nogle mener der er over 100 muligheder! Denne aften strikkede vi alle først en prøveklud med 5 forskellige eksempler på vendinger. Ud over ”alm. Vending” har nogle så specielle navne som: ”Warp & turn” og ”German short rows”. (Kan findes på nettet, hvis nogen skulle få lyst til at forsøge!).
En speciel effekt kan opnås med 2 forskellige garner. Vi prøvede med en tynd tråd hørgarn sammen med f.eks. en tykkere uldtråd.
De, der havde tid og lyst, prøvede herefter at strikke nogle prøver med vendestrik. Bl.a. stjerner, der måske kunne være et emne til ny pynt til den kommende jul!
Lisbeth havde medbragt nogle prøver på nogle meget fine, forskellige sjaler, der strikkes med vendestrik og som man kunne købe opskrift og materialer til.
Som sædvanlig var det en god medlemsaften i de fine nye lokaler på Stenhusbakken, som vi er meget glade for.
Agnete Seidelin
Du kan se flere billeder fra kurset her: Rask i vendingen
I september 2017 var Lizzie Røpke igen instruktør på kursus i syning af tasker. Kurset var en fortsættelse af taskesyningskursus afholdt i 2016.
Vi var meget glade for at have så god plads, lys og arbejdsforhold i foreningens nye lokaler!
Vi kunne igen i år arbejde med vævet stof og/eller skind.
Lizzie Røpke startede med at give os en repetition om skind og materialer og uddele papirer med relevante informationer og gode råd. Lizzie viste også nogle af de MANGE modeller, som hun havde syet i varierende størrelser, farver og materialer.
Vi valgte hver vores model og tegnede derefter mønstret til den valgte taske. Det var igen en fornøjelse at arbejde med Lizzies gennemarbejdede mønstre med tydelige beskrivelser og markeringer på hvert enkelt taskemønster.
Som sidste år kunne vi igen købe skind og tilbehør af Lizzie, som havde et stort udvalg med.
Sidste år erfarede vi, at det var svært at nå at blive færdige på to dage. Den erfaring gjorde vi igen. Lizzies kursus er planlagt til 3 dage, så der var stor koncentration og travlhed.
Søndag eftermiddag gik vi dog alle hjem med en taske. Nogen af os måtte så efterfølgende sy det sidste derhjemme.
Motivation, hjælpsomhed og samarbejde blandt kursisterne og Lizzies professionalisme og store erfaring gjorde det til et rigtigt lærerigt og godt kursus.
Det skulle måske på ønskesedlen med endnu et fortsætterhold til september 2018.
Agnete Tram
Du kan se flere billeder fra kurset her: Taskekursus
Landsmødet 2017 i Vævekredsene i Danmark blev holdt lørdag d. 30.sept i Holbæk, hvor Vestsjællands Tekstil-og Vævekreds var vært.
42 medlemmer fra hele landet mødte op og der var en spændende runde hvor hver vævekreds fortalte om hvad der rørte sig hjemme i deres foreninger…
Bestyrelsen for Vævekredse i Danmark kom derefter med et oplæg om en kommende medlemsudstilling ”På kryds og tværs i den tekstil verden” der vil finde sted i Kunstbygningen Filosoffen i Odense fra den 17. til den 29. april 2018.
Efter generalforsamlingen var der frokost. Derefter holdt billedvæver Marianne Poulsen et spændende foredrag om sit arbejde med billedtæpper og de rejser, som arbejdet har medført.
Derefter kunne man se på Mariannes spændende vævninger og hygge sig med kaffe/the og æblekage inden dagen blev sluttet af ved 16 tiden.
Lone Petersen.
Skøn dag til det store theselskab, jorden rundt, på Holbæk museum, hvor Eva og formand Lone repræsenterede Vestsjællands tekstil- og vævekreds. Vejret var pragtfuldt. 39 foreninger fra Holbæk kommune var repræsenteret, og der var 33 slags the fra verdens lande fra A.C. Perch`s Thehandel, som gæsterne kunne prøvesmage med diverse hjemmebagte kager til.
Vi var 19 omkring bordet, og efter Sommervisen, fortalte hver enkel om deres oplevelser.
Generelt var det for mange - lige svært at trække noget frem, måske fordi man altid har projekter i gang. Men det er jo netop dem vi gerne vil høre om
For at tage nørklerierne først, så var der blandt andet blevet: Strikket vanter, som de så ud i 1600 tallet. – Vævet kludetæpper - Vævet billedvæv i Rosengang. - Købt uld på Øland der nu som Klippan får spundet i Riga - Strikket vaskeklude - Strikket små bamser (45 stk.) til børn der køres i ambulance. Strikket 3 trøjer! – Vævet 6 viskestykker – Strikket karklude med 3 farver – Samlet og sat tangentvæve op – Hyggestrikket ved vore fredagsmøder- Vævet 2 af tre duge i dalldrejl – Strikket en ny Isager top og babysko.
Sommerferiens ture rundt i landet kan være mere eller mindre målrettet efter tekstile oplevelser.
Mange nævnte Vævefestivalen på Kattrup Gods dels som besøgende eller aktiv arbejdende. Det er altid spændende at se noget på vævene og flotte færdige produkter! – Et par havde også været på Nekselø.
På Kunstetagerne i Hobro, havde der igen været billedvævsudstilling. - Museet i Køng blev trukket frem med deres gode tekstile udstillinger. – Tekstil museet i Herning - Stege marked, her kommer Susåsvævekreds med ting - Vikingemarked i Roskilde med alle dets aktiviteter - Strikkefestivallen på Birkendegårds haver - Hørvævsmuseet på Fyn og Ladbyskibet, hvor broderiet er hængt op. - Øregaards museet i Hellerup med udstillingen ”Mærkbart” som kan nås og ses inden d. 10 sep. eventuelt sammen med Lyngby-Virum vævekredsudstilling d. 1-3. september på Lyngby Hovedgade 24.
Så var det tid til kaffe og kage, som Lone var så sød at have bagt.
Herefter blev der givet forslag til temaer til vores udstilling i 2018, og fordelene ved evt. at blive inde i byen, frem for på Stenhusbakken.
Mange udtrykte fornøjelse ved at komme her om fredagen for at væve eller strikke sammen.
Lone fortalte om efterårsprogrammet og Kirsten fremlagde også turforslag onsdag d. 11. 10. til København, for at se Mini Tekstiler og rundvisning på Davids samlingen.
Aftensangen blev sunget, og vi tog hjem med følelsen af, at en spændende efterårs sæson var gået i gang.
Inger
Solen havde skinnet hele dagen.
Flaget var hejst, teltet rejst og bordene pyntet med blomster og lys.
Nu kunne gæsterne bare komme og det gjorde de. Med madkurve og smukke ting til salg/bytte og giv væk.
Dejligt med så fin opbakning fra vores medlemmer.
Efter velkomstdrink og udpakning af de medbragte ting startede vi med en sang og Lone fortalte om aftenens forløb.
Snakken gik lystigt over maden, og så var det ellers tid til at se, prøve og beundre alle de forskellige ting og få handlet.
Der blev dog også lige tid til at drikke kaffe og te, samt smage de forskellige kager, inden vi sluttede af med endnu en sang.
Mange gav udtryk for, at det havde været en hyggelig aften, man måske skulle indføre som en fast tradition.
En stor tak til Lone og Leif for deres gæstfrihed og det store arbejde med at sætte telt op i haven med borde og stole til 21 glade mennesker.
Læs billeder fra dagen her: Sommerfest 2017
Lørdag d. 25. marts og søndag d. 26. marts 2017 kl. 9.00 – 15.00.
Vores nye lokaler på Stenhusbakken blev indviet som kursussted med dette kursus. Og hvor var det dejligt! Der var masser af plads – både til en inspirationsudstilling med Anne Birgittes flotte krukker, til materiale i lange baner (bogstavelig talt!) og til at vi alle 13 deltagere kunne sidde med god plads til store armbevægelser, opskrifter og garn.
Efter en kort introduktion gik vi hver især i gang med at samle materiale til en krukke. ”Opskriften” havde vi selv lavet i form af et billede (”postkort”) vi i forvejen havde sendt til Anne Birgitte. Med et billedbehandlingsprogram havde Anne Birgitte forvandlet det til et billede med en masse firkanter i netop de farver der indgik i postkortet, og en linje blev udvalgt til mønster. Det lykkedes os faktisk i løbet af weekenden at få omsat billedet til en krukke, skål eller fad med netop de farver, der var på vores billede, og vi kunne således slutte kurset med en udstilling med de flotte resultater.
Næsten al slags snor/garn kan bruges. Anne Birgitte havde medbragt et stort udvalg hør, sisal, jute, bomuld, papir m.m. i forskellige tykkelser og et væld af farver.
Jeg tror de fleste af os fik mod på at prøve igen. Med Anne Birgittes rolige og professionelle hjælp fandt vi jo ud af, at det faktisk ikke er så svært som det ser ud at binde en sig en dekorativ brugsgenstand!
Agnete Seidelin
Se billeder fra kurset: http://www.tekstilkreds.dk/432395749
10 medlemmer fra foreningen havde en skøn tur.
Hos Kirsten Opfeldt var der udstilling af 35 kursisters vævede ting, loppemarked og rabat i butikken, og ca 15 - 20 elever arbejdede ved vævene..
Efter at have set - og handlet -, kørte vi til Kirke Saaby Kirke, hvor Charlotte Hjelholt og Karen Margrethe Johnsen viste os rundt og fortalte om udstillingen ”Mellem Lys og Skygge.”
Udstillingen består af unikaværker samt lysinstallationer af stof, relieffer, metal, spejle, lærred.
Vi fik mulighed for at opleve de mange værker, nogen i samspil med det forunderlige landskab på kirkens loftrum, og hørte hvilke tanker kunstnerne har arbejdet med indenfor krydsfeltet lys og skygge.
Afslutningsvis så vi Charlottes og Karen-Margrethes billeder i den gamle skole, hvor vi blev budt på kaffe. En rigtig fin dag!
Se billeder http://www.tekstilkreds.dk/432395750
/Annette
Tirsdag den 14/3-2017 mødte vi Lotte Dandanell i døren med sin rejsekuffert ”Olsens Bandens kostumer” på Holbæk bibliotek, hvor foredraget skulle foregå.
Vi må nok sige det blev en festlig aften med prøver/kostumer m.m. der var med og hvor Lotte første os gennem hendes barndom, ungdom i Havnsø og senere det store byliv hvor hendes liv fortsatte inden for filmens verden med opbygning/rejser/syning af kostumer m.m.
En helt fantastisk aften.
/Lone Petersen
Referat fra generalforsamlingen - og efterfølgende foredrag.. Omtale bringes senere.
Billederne viser Mai-Britt Eschners finurlige og fantastiske tekstile genbrugsting...
Se billeder: http://www.tekstilkreds.dk/432395747
Efter aftale med sidste års strikkehold og Susanne Rishede kom vi denne weekend videre i vores strikkearbejde individuelt.
Det var måske dobbeltjaquard, kanter eller noget helt tredje - mere herom senere..
Se billede fra kurset: http://www.tekstilkreds.dk/432395745
Medlemsaften d. 17. januar 2017 - Perlestrik med Marianne Hammer
Vi var 12 strikkeglade damer der mødtes til et minikursus i perlestrikning. Marianne gav en lille historisk gennemgang af perlestrikningens udvikling. Strik med perler var meget populær i det 18. og begyndelsen af det 19. århundrede. Det resulterede i de mest fuldkomne arbejder med mønstre og farver så naturtro at de lignede små malerier. De fornemste eksempler fra denne periode er de perletasker der blev lavet i Wien.
Perlestrikning blev moderne over hele verden. Huer, halstørklæder, tøj og blonder blev nu udført i perlestrikning.
De sidste ca. 150 år har håndledsvarmere med perlemønster været brugt som en del af den vestgrønlandske kvindefestdragt, men med tiden er det blevet almindeligt også at bruge dem til hverdag.
Marianne havde medbragt materialer, så vi kunne lave en lille ”prøveklud”, og blive kendt med teknikken. Perler i det rigtige antal til det planlagte arbejde skal først trækkes på garnet (f.eks. sokkegarn) med en speciel ”nål”. Herefter strikkes fast med pinde nr. 2, så de små perler bliver på forsiden og ikke smutter om på bagsiden, hvor de jo ikke ses i mønsteret.
Vi kunne købe materialer til håndledsvarmere og få hjælp til at komme i gang. Der var mange mønstre og farver at vælge imellem, så det kunne tage nogen tid at bestemme sig! De fleste kom godt i gang med strikningen. Det kan blive spændende at se resultaterne!
Tak for en hyggelig og interessant aften!
/Agnete Seidelin
Billeder: http://www.tekstilkreds.dk/432395746
På opfordring lavede vi igen et week-end kursus med Elise Nygaard som underviser og god inspiration.
Der var 10 tilmeldt kurset, også en gæst. Der var ”almindelige” vævere, som fik nogle gode værktøjer og indblik i billedvævningen.
Vi startede lørdag kl. 9 med kaffe, brød og ost, mens Elise viste egne værker, med forskellige teknikker, og forklarede ud derfra.
Der var et helt bord med garn, både til trend og islæt, så vi vejede og skrev små sedler med det indsamlede.
Derefter blev der stille, og arbejdet kunne starte med fuld koncentration.
Ja, det var vanskeligt at få stoppet og holde frokost, men der blev opfordret til at gå lidt rundt og se, hvad de øvrige havde lavet og på den måde få rørt sig og strakt arme og ben.
Vi havde et par gode og lærerige dage, hvor der også var tid til en god snak ind imellem.
mvh Hanne Christoffersen
Se billeder fra kurset: http://www.tekstilkreds.dk/432395744