Vestsjællands tekstil- og vævekreds dækker bredt indenfor det tekstile område. Nedenfor er der en liste over de aktive arbejdsgrupper, samt arbejdsgrupper, som ikke er aktive længere.
Vi opfordrer medlemmerne til at danne mini-grupper, som samler sig om en fælles tekstil interesse. Har du lyst til at starte en arbejdsgruppe, er du velkommen til at kontakte bestyrelsen.
Nedenfor beskriver medlemmer af arbejdsgrupperne, hvordan gruppen er startet, hvad gruppen arbejder med, og hvordan de mødes m.m.
Billedvævsgruppe
Vi er 6 damer, der mødes en gang om måneden for at billedvæve. Vi mødes privat på skift hos hinanden hver 3. onsdag fra kl. 15.00 - 18.00.
Gruppen var på billedvævs-kursus hos Elise Nygaard i foråret 2015, og det har inspireret os til at fortsætte.
Det er rigtig hyggeligt, vi får vævet, snakket og nydt kaffe og kage!
Gruppens kontakt: Hanne Christoffersen, Dyremosevej 19, 4450 Jyderup. Mail: christoff@os.dk Tlf. efter kl. 17: 61341843
1.11.2015/Hanne Christoffersen
Ny arbejdsgruppe med STRIK!
Vi er to piger, Kirsten Bredgaard og Lone Petersen der er "lidt" glade for/afhængige af at strikke og gerne vil dele glæden med andre.
Vi er nu 11 strikkeglade! Vi mødes fremover den sidste onsdag i hver måned kl. 15.00 til ca. 17.30.
Mødestedet er: Tornved Byvej 15, Tornved, 4450 Jyderup
Kontakt os for nærmere aftale:
Kirsten Bredgaard tlf. 61768631 Mail: kibr_1999@yahoo.dk
Lone Petersen tlf. 24854975 Mail: lone@tornvedmaskinstation.dk
30.08.2015
Gruppen er afsluttet
Løbinderne!
I Holbæk mødes en gruppe håndarbejdsinteresserede med løbbinderen Anne Birgitte Beyer, Samsø. Hun inspirerer og instruerer, og resultatet bliver, at vi, Løbinderne, samles nogen tid efter for at arbejde videre med teknikken.
Løbinderne!!!!! Hvem er det?
Vi er 5 quinder (Birgit, Elise, Lone, Karen og Hanne M), som arbejder med løb-binding.
Det er en ældgammel teknik, som har været brugt af alle folkeslag til alle tider.
Løbbindingsteknikken er som følger: Man tager en snor (en sjæl) og den bevikles og der dannes en cirkel. En ny cirkel bindes ovenpå samtidig med, at den fastgøres på den underliggende. Efterhånden "dukker" der en skål/krukke op, og denne benyttedes til at opbevare forråd el.lign. i.
I dag har vi ikke brug for forrådskrukker, men vi binder dem alligevel. Dels for at bevare teknikken og dels for at udforske/udfordre materialerne og os selv. Det er nok der, den største interesse ligger.
Vores første fælles projekt var at binde bygninger til en by. Vi hentede inspirationen i kalkmalerierne i Aagerup Kirke, som absolut er et besøg værd. "Vores by" har været udstillet i Aagerup, omtalt i Familie Journalen samt været med på vores medlemsudstilling i 2012. Senest har "byen" været udstillet på Holbæk Bibliotek.Til 2014 udstillingen har vi brugt naturen som inspiration, og det har resulteret i mange forskellige udtryk. Vores næste projekt frem til udstillingen 2016 bliver forskellige fade i løbbinding.
Hilsen Løbinderne, okt. 2014
Pindto!
Pindto er en strikkegruppe, hvor vi typisk bruger to pind’ som vores foretrukne redskab, men ind imellem griber vi også hæklenålene.
Udgangspunktet for vores arbejde er oftest en stillet fællesopgave, hvor vi udfordres på produkt, materiale, farve eller teknik. Vi rammer opgaverne ind af begrænsninger, som skærper vores fokus på et eller flere elementer, der har betydning for processen og det færdige produkt. På den måde udfordrer vi os selv til at arbejde undersøgende og eksperimenterende på en måde, der skaber ny viden og nye erfaringer.
Inspirationen til opgaverne henter vi i strikkebøger, kurser, trends, traditionelle og kulturelle kulturskatte, materialer mm.
Gruppen begyndte i 2003, og vi kan kun opfordre andre til at danne en lignende gruppe. Vi deltager gerne i udstillinger, men det primære mål med Pindto er fællesskabet, udveksling af ny viden og gensidig inspiration.
Gruppen består af: Karin Buk Karen Rønne Birgit Dalsgaard Elise Nygaard Vibeke Ahlefeldt-Laurvig.
I 2019 trådte Vibeke ud af gruppen og Esther Haenschke kom med.
Skrevet af Vibeke, okt. 2014
Gruppen er afsluttet
Billedvævning - Bækkelundgruppen
Gruppen blev startet i november 2009. Karin Buk og Solvejg Jørgensen havde begge været på kursus i billedvævning og havde lyst til at fortsætte og lære mere. Dette kunne også foregå privat i en lille gruppe, og de satte en opfordring i medlemsbladet, hvor de skrev:
"Vores ide er, at vi mødes en gang om måneden, hvor vi til gensidig inspiration kan fordybe os i billedvævningens forunderlige verden".
Der meldte sig 5-6 interesserede deltagere. Gruppen mødes en gang om måneden hos Karin Buk, Bækkelund Gårdbutik i Reerslev. Det er stadig den gensidige inspiration, der er vigtig, men der er også faglig hjælp at hente – og så er det så hyggeligt! Gruppen er stadig meget forskellig i faglig kunnen og baggrund, men interessen er lige stor.
Gruppens kontaktperson er Karin Buk. De øvrige medlemmer har stort set alle været med fra starten og er Solvejg Jørgensen, Hanne Jensen, Linda Becker, Annette Christensen og Lisbeth Nielsen.
Billederne er fra medlemsudstillingen 2012 og er vævet af Hanne Jensen og Solvejg Jørgensen
Gruppen er afsluttet
Vævestuen på Parkvej v. Helle Petersen, Parkvej 8, 4450 Jyderup
I 1992 fik jeg min første væv. Jeg var tidligere startet vævekursus hos Laura Marie på Høedvej i Jyderup. Min mand blev lidt træt af evig støv, og lidt rod af og til i stuen hvor væven stod. Derfor blev der i 1999 bygget en carport til bilen, og garagen blev inddraget som vævestue. Der blev isoleret, malet – og lagt nyt gulv.
Vi var fem piger der mødtes to gange om måneden hos Connie i Sasserup, da Vævestuen i Holbæk var blevet lukket. Det var rigtig hyggeligt, men der blev ikke vævet! Jeg købte fire af Laura Maries væve, så flyttede vi ind hos mig her i Jyderup i 2001, og der kom gang i vævningen. Vi kaldte os "Onsdagspigerne". Der blev fremstillet mange forskellige ting.
I 2008 blev jeg syg, og vores gruppe blev opløst. Vi ses dog stadig ca. 1 gang om måneden hos hinanden.
Min lille vævestue bliver i dag brugt af Connie og jeg, samt af og til af Lone, især når Damask væven er i gang, så får Lone og jeg fabrikeret forskellige brugsting. Liggestolestof, duge i massevis, dækkeservietter, sjaler og stof til beklædning, og meget andet, er det blevet til gennem årene.
Sasserup Kirke manglede nyt knæfald- og kortæppe, jeg blev spurgt om jeg ville væve til kirken, det var spændende at prøve. Nu skal jeg i gang med prøver til konfirmationskjole i sjove garner og anderledes teknik.
Pia kom til et "hvordan er det nu man gør" kursus. Det var hyggeligt at have hende i det meste af et år. Nu væver hun hjemme, og den "varme" linje er altid klar til at svare på spørgsmål.
Der har været flere på korte visitter, mest om opsætning og opbinding af væven, det er nok det man først glemmer, og så lige lidt mønstertegning.
Der er næsten altid en ledig væv. Så er der nogen, der vil have en genopfriskning i vævningens kunst, gerne vil lære lidt om Damask, eller prøve en anderledes teknik, er man velkommen.
Mange vævehilsner Helle, tlf. 60942325 hellemp@turbopost.dk
Se evt. flere billeder fra Vævestuen på Parkvej: http://www.tekstilkreds.dk/56111972
Mønsteroplægning til kortæppe - 2006
Gruppen er afsluttet
Plantefarvegruppen
Vi var fem plantefarver samlet til planlægningsmøde den 20. april - 2013. Her planlagde vi, hvad vi skulle bruge af materialer til vores plantefarvningsdage. Senere rykkede vi ud i landlige omgivelser hos undertegnede - første gang i juli måned og anden gang sidst i august, til praktisk arbejde. Ja, vi knoklede nærmest. Vi var heldige med vejret, da aktiviteterne med bejdsning af garn i alun og efterfølgende farvning med blandt andet rejnfanplante og varmt vand krævede lidt plads - dog måtte vi supplere med en ledning ind igennem køkkenvinduet. Da der var rigtig gang i den blev køkkenets komfur også inddraget til at varme vand i de store gryder.
Det var fascinerende at se resultatet: Eksempelvis bliver råhvidt uldgarn gult når det farves med rejnfan og grå uld fra gotlandske får bliver grøn.
Vi eksperimenterede også lidt med noget efterbejdsning i krom - så blev farven mere kold gul. Mirabelleblade og birkeblade blev også forsøgt. Vild kørvel giver nok den flotteste grønne farve.
Karen havde noget pulver i en pose, som blev forsøgt - farven ændrede sig under processen fra lyngfarvet til en helt magisk grå nuance.
Vi fortsætter plantefarveriet den 15. april, ude hos Ulla - denne gang med krap og nogle udsøgte svampe - sikkert fantastisk, hvad der kan komme ud af det.
/Karin Olsen
De 5 Islæt - billedvævere
En beretning fra endnu en af foreningens arbejdsgrupper:
De 5 Islæt er en gruppe billedvævere som fandt sammen i maj 1998. De første mange år mødtes vi jævnligt for at inspirere hinanden og planlægge væveopgaver, som vi så vævede hver for sig.
Vi var sammen på kurser og løste opgaver både i fællesskab og hver for sig.
Undertiden syntes vi, at der manglede nuancer i udbuddet af vævegarner, og derfor importerede vi selv garn f. eks. fra England og Japan. Sammen farvede vi de forskellige garn kvaliteter.
Vi har udstillet en del gange i de forløbne år – mest i Vestsjælland.
Nu væver vi ikke sammen mere. Fællesskabet har skiftet indhold, så vi besøger udstillinger og tager på ture og rejser sammen. Vævningen er stadig det centrale, og venskabet er vokset ud derfra.
Esther Haenschke, Kirsten Brinkløv, Birgitte Sørensen, Birgit Dalsgaard og Elise Nygaard
Gruppen er afsluttet.
Strikto
En lille, velfungerende gruppe maskinstrikkere.
Gruppen startede i 2003, og vi mødes ca. én gang om måneden i vores klubhus hos Karin i Bækkelund Gårdbutik. Det vil sige, vi flytter nærmest ind, når vi kommer slæbende med strikkemaskiner, tilbehør, garn og frokost m.m.
Vi lægger vægt på at udvikle produkter og eksperimenterer med form og materiale.
Vi inspirerer og udfordrer hinanden, så den sociale side er en vigtig faktor.
Karin Buk, Karen Rønne, Elise Nygaard.