”Skal vi kniple vores julehjerte sammen“

Overskriften satte rammen for vores medlemsaften onsdag den 31. oktober på Stenhusbakken.

Medlemmerne mødte spændte op med deres lille flamingoplade, og resten havde Karen og Lone med.

Karen begyndte med at fortælle, at hun og jeg havde prøvet det før til et arrangement, og vi var helt sikre på, at det kunne lade sig gøre, selv om man ikke havde kniplet før.

Karen begyndte med at vise på en stor plade, hvad halvslag var, og derefter fik hver deltager udleveret et lille kompendium, hvor også fem hold pinde var lavet til.

Alle blev sat stille og roligt i gang, og pindene begyndte at trille rundt mellem fingrene. Nogen løb stærkere rundt endt nødvendigt, men inden længe blev rytmen sat stille og roligt. Nogen kniplede både frem og tilbage, men pludselig kniplede alle fremad, og inden længe var der stor glæde, da et halvt hjerte var færdigt. Inden længe begyndte de første hjerter at blive færdige. Glæden var stor.

Nogle nåede endda 2 hjerter, og det var selv dem, der ikke havde kniplet før.

Alle gik hjem med et færdigt hjerte, og nogle fik ideer til at prøve igen måske i andet garn…

Karen og Jeg kan kun sige tak til jer alle, fordi i var med på legen med at ”Kniple vores julehjerte sammen”. Vi nød og være sammen med jer.

/Lone Petersen

se billeder fra aftenen her: Kniple julehjerter

Håndarbejdets dag 2018

Onsdag den 31. oktober 2018 afholdte vi for første gang ”Håndarbejdets dag” i vores forening.  Mange var allerede i gang klokken 15, hvor der var godt gang i broderi, hækling, båndvævning, billedvævning, strikning, strik med perler, løbbinding, tunesisk hækling og meget mere.

Der var kaffe og te og kage til alle, både gæster og dem, der arbejdede.

Nu var det spændende, om der kom nogen besøgende? I løbet af eftermiddagen havde over 60 gæster været forbi. Snakken gik lystigt, og der var gang i arbejdet rundt om de forskellige borde.

Kl. 19.00 havde vi besøg af Jonna Trolle. Et meget inspirerende foredrag om hendes bog med vævestrikkede trøjer. Hendes søn fortalte om tilblivelsen af bogen og samarbejdet med sin mor. Så måtte vi i gang med en lille workshop med et af hendes mønstre. Jonna havde medbragt et stort udvalg af sine meget smukke trøjer og jakker. Der var 52 gæster denne aften.

Vi håber. at det kan blive en fast tradition med denne dag.

/Kirsten Bredgaard

Se billeder fra dagen her: Håndarbejdets dag

Tak for en god medlemsudstilling

Vestsjællands Tekstil- og Vævekreds takker for en flot og velbesøgt medlemsudstilling 2018.

Du kan se en masse fine billeder fra udstillingen her: Medlemsudstilling

Tekstile sommerminder d. 22. august 2018

Vi var 14 medlemmer, der fortalte, lagde øre og gav kommentarer til fortællinger om:

  • ”Marokkosilke” udvundet af agave.
  • Strikkede ambulancebamser.
  • Hjemmesyede Bali bukser, der krøb om natten.
  • Indkøb af rosengangsdug i Bulgarien.
  • 40 kr. pose fyld fra loppemarked i Årsballe.
  • Alle ”nørkle” projekterne, der flyttede med ud i campingvognen.
  • Tante Grøn indkøb, der nu blev til en færdig trøje og de gamle knapper.
  • Tunesisk hæklet pung og hvad der ellers kunne blive lavet på Avnstrup centret.
  • Historien til det strikkede sjal hvor ”Trekanten blev til en perle”.
  • Aftenskole i Osted og kunstrute i Sverige.
  • Samsøfestivals indkøb, der blev til færdige tørklæder.
  • Uld festivalen i Saltum og alle dens fristelser.
  • Bindingerne på ”Big Bambu” på kunstlegepladsen i parken på Ordrupgård.

En hyggelig aften, hvor Lone endnu en gang kom med hjemmebag, og efter kaffen blev der snakket om optakt til vores medlemsudstilling i oktober 2018.

Hvad mon du har fået lavet færdigt til udstillingen? Det kan nås endnu!

/Inger

Tur til Fyn

På årets 2. sommerdag var vi 18 damer i en minibus på udflugt. 1. stop var Rosenørens Design i Skalkendrup.

Sikken en fynsk idyl at komme til! Der var dækket op til kaffe på gårdspladsen, men et af tøjstativerne stod ud, så det var svært at vente med at prøve ”klude”.

Efter halvanden time med masser af prøvninger og dertilhørende kommentarer, var vi i bussen igen. Halvdelen af os havde noget med hjem.. Så, som Anita sagde det havde været en god dag!

Men vi skulle videre til dagens højdepunkt udstillingen på Filosoffen med ting fra ”Vævekredsene i Danmark”. Forventningerne var store, især var deltagere der havde fået optaget ting spændt på hvordan det tog sig ud… i helheden.

Det var nogle dejlige lyse lokaler og udstillingen var sat fint op. Lidt over en tredje del af de indsendte emner var med. Men det var måske også for meget, hvis alle 4 lokaler var klædt på tekstilt. Men vi kommer jo langvejs fra...

Den faglige kundskab og iderigdom var stor. Kun få strikkede og broderede ting var med. Det var fascinerende at gå rundt og se på farve og materialevalg, genkende teknikker og inspirationskilder.

Stor tak til bestyrelsen der har påtaget sig at få udstillingen op at stå! Det giver en god sammenhængskraft for de mange Væve og tekstilkredse i Danmark.

Der var 4 timer til at hænge ud i Odense, så mange nåede også lidt op i byen eller over på den anden side af åen for at nyde det gode vejr sammen med Odenses ungdom.

/ Inger Buchhave Pedersen

Se flere billeder fra dagen her: Tur til Fyn

Foredrag og Kursus m. Vivian Høxbro

Disse dage stod helt i strikningens tegn! Vivian Høxbro er helt sikkert kendt af alle strikkeglade personer! Gennem flere årtier har hun udgivet spændende bøger om forskellige strikketeknikker med masser af opskrifter på flotte produkter. F.eks. dominostrik og skyggestrik som rigtig mange har glædet sig med at strikke.

Nu er Vivian pensionist og har droslet lidt ned på aktiviteterne, men hun ville heldigvis gerne komme og fortælle i Holbæk om strikning og især stjernemønstre, som hun nu er aktuel med i en ny bog: ”Danske Stjernetrøjer”

Vivian fortalte de 52 fremmødte om hvordan hun på besøg i mange lande i norden og de Baltiske lande har set trøjer med stjernemotiver, og hvordan hun efter at være flyttet til Falster, er blevet opmærksom på de fine striktrøjer, der er samlet på de lokale museer. ”Nattrøjerne”, som de blev kaldt, var en del af den traditionelle kvindedragt. Ikke kun til brug om natten, men hele dagen under den øvrige beklædning. Trøjerne er ikke udstillet og er ikke tilgængelige for hvem som helst, men det lykkedes Vivian at få en aftale med det lokale museum om at låne en trøje om ugen, indtil hun havde haft lejlighed til at undersøge alle. Alle de danske nattrøjer er ensfarvede og næsten alle med stjernemotiver i ret- og vrangmasker. De særlig fine har en halsbort af silkebånd.
Vivian tegnede mønstrene af, og ud over at få en helt unik dokumentation af en gammel strikketradition, har hun brugt mønstrene som inspiration til moderne trøjer. Til foredraget havde hun medbragt en masse trøjer med disse stjernemotiver. Alle ensfarvede i flotte farver og nu beregnet til almindeligt brug, og ikke til at blive gemt som undertøj!

På kurset fredag viste Vivian igen trøjerne frem, og fortalte om teknikken med ”vandrende masker” der indgår i de fleste mønstre. Det ser nemt ud, men det krævede megen koncentration hos de 17 deltagere at nå at få strikket en prøve med stjerne!

Det var 3 meget hyggelige og lærerige timer, hvor Vivian ud over at hjælpe med kunsten at stikke vandrende og vandrette masker, også fortalte om sit lange liv med strikning, og om de mange oplevelser det har givet hende.

Vi fik et lille hæfte med hjem med opskrifter på flere stjerner, som man kan hygge sig med at strikke og evt. bruge i kommende trøjer!

/Agnete Seidelin

Se billeder fra weekenden her: Vivian Høxbro

Workshop i Tunesisk hækling

Vi havde nogle gode timer, hvor vi lærte at hækle ret, skrifte farve, hækle rundt, hækle trekanter som til Pernille Cordes runde pude i hendes første bog. 4 timer gik virkelig hurtigt og pludselig skulle der afregnes, af hæklenåle, med vire, eller med krog i begge ender, eller dem der havde købt englegarn, som var superblødt og lækkert.

Pernille var en god underviser, der gav sig tid til at vise og forklare det vi ikke lige forstod, og selv de 2 piger fra Egtved, der var kørt til Holbæk for at deltage, var glade da de kørte hjem.

/Hanne.

Se billeder fra workshoppen her: Tunesisk hækling

Foredrag om silke v. Rie Koustrup & Ole Zethner

Vi var 15 damer der rejste med Rie Koustrup og Ole Zethner rundt i Indien, Pakistan, Grækenland (Soufli), Uganda, Burma, Nepal og mange andre steder for at se på silkeproduktion og behandling af både larver og silketråden. Det var en rigtig spændende rejse, med mange fine billeder og prøver, der blev sendt rundt.

Kina eksporterer 70% af deres silke, mod Indien kun 26%, da de bruger silken til deres Sari dragter, de skal have 28 stk. en for hver stat i Indien. Men kun hvis de er meget rige.

Der er flere forskellige sorter:

Morbær-silke er den vi kender herhjemme, er ret små sommerfugle, der kun lever af morbærblade.

Tasar silke kommer fra en ret stor sommerfugl, 14 cm i vingefang.

Tussah silke er fra vilde sommerfugle, der lever ved Himalaya.

Eri silke bruges til fine lette lagner og tørklæder, hvor der også var et ret groft tørklæde, der mindede om hør.

Muga er fra store sommerfugle som Tasar.

I Assam i Indien har Father off Muga (Dilip Barooah) en stor fabrik, som ikke er en fabrik, men et værksted, hvor mange dygtige damer er ansat til god løn for at bearbejde silken, lige fra opspoling fra kokon til det færdigvævede tørklæde, på meget simple væve, i mange farver og mønstre. Vævning betegnes som det dårligste job i Indien.

Kalundborg Museum har det største morbærtræ (med sorte bær) det er 250 år gammelt, men ikke det ældste. Den første uge af sommerferien holder Rie og Ole workshops der, hvor de arbejder med silke, lige fra kokon og til den færdige tråd. Det er en populær aktivitet, hvor bedsteforældre kommer med børnebørn flere år i træk.

I Mimersgade har Francis et væveværksted, han er fra Ghana, og studerer Kinte-mønstre og vil være et besøg værd, engang hvor vi er på Kbh.tur.

/Hanne Christoffersen.

Se flere billeder fra aftenen her: Silke-aften

Spindeaften

Onsdag d. 10. januar mødtes vi 12 damer på Stenhusbakken for at høre Majbritt Folke Larsen og Lotte Neupart, fortælle om gruppen ”SjællandskeSpindere” og om nye spindeteknikker. 

Vi er sikkert flere, der i 70-erne og 80-erne hyggede os med at spinde uldgarn i forskellige kvaliteter og farver. Nu er der en hel anden variation i både fibre og teknikker. Man behøver slet ikke holde sig til en slags fibre i hvert garn – alt kan blandes! Silke, bomuld, hundehår hamp m.m.m. Nyt for mig var, at fibrene kan kartes sammen i store plader, hvorfra garnet så spindes direkte. Man kan også lege med selv at indfarve fibre i forskellige farver inden det spindes og derved få nogle flotte farveskifter i garnet.

Majbritt og Lotte havde medbragt bunker af eksempler på forskellige fibre og på færdigspundet garn, nogle fine strikkede sjaler og trøjer samt et smukt stykke vævet stof. Desuden demonstrerede Majbritt og Lotte spinding på forskellige typer af rokke.

De sjællandske spindere mødes en gang om måneden privat og spinder en hel dag. Desuden mødes medlemmer fra hele landet en gang om året – et nyt sted i landet hver gang.

En rigtig spændende aften!

 Agnete Seidelin

Se billeder fra aftenen her: Spindeaften